Українські правоохоронці посилюють захист жертв війни

Жовтень 15, 2024

На тлі воєнних дій, що тривають на території України, правоохоронні органи продовжують адаптуватися до величезних викликів, пов’язаних із захистом і підтримкою жертв воєнних злочинів. Аби допомогти партнерам посилити цю надважливу справу, Консультативна місія ЄС (КМЄС) в Україні сприяла у проведенні двох ключових заходів, що покликані поглибити співпрацю між Національною поліцією України (НПУ) та Офісом Генерального прокурора України (ОГПУ).

30 вересня 2024 року експерти Місії провели спеціалізований семінар для 40 державних службовців з Департаменту з розслідування військових злочинів НПУ та Координаційного центру з питань потерпілих та свідків при Офісі Генерального прокурора. Якісна взаємодія між цими двома відомствами є запорукою успішного захисту прав потерпілих внаслідок воєнних злочинів. Учасники семінару відпрацьовували практичні кейс-сценарії, під час яких вони удосконалювали власні підходи до вирішення реальних викликів. Закритий формат тренінгу дозволив правоохоронцям мати відверті дискусії, спрямовані на пошук рішень, без залучення зовнішніх спостерігачів.

Невдовзі, 8-10 жовтня 2024 року, КМЄС та Прогрманого офісу Укправління ООН з наркотиків та злочинності в Україні організували навчальну візит до Боснії та Герцеговини (БіГ) для 14 представників підрозділу НПУ з розслідування воєнних злочинів та Координаційного центру підтримки потерпілих і свідків при Офісі генерального прокурора. Головною метою візиту було ознайомитися з тим, як боснійські інституції забезпечують захист жертв та свідків, виходячи з їхнього власного досвіду війни.

Українська делегація зустрілася з представниками Конституційного суду Боснії і Герцеговини, Департаменту захисту свідків та місцевої поліції. Під час зустрічей представники України вивчали, як боснійська влада розробляє та впроваджує заходи з підтримки та захисту жертв, особливо тих, хто пережив сексуальне насильство. Вони поділилися з українськими колегами практичним досвідом, який можна було б адаптовувати та застосовувати для власних процесів.

В останній день навчальної поїздки українські представники мали змогу ознайомитися з роботою «Медики Зениці» та «Vive Zene Tuzla» – двох неурядових організацій, які надають підтримку особам, що пережили війну, особливо жінкам та дітям. Представники цих організацій підкреслили важливість надання психологічної допомоги та реабілітації як важливих кроків на шляху до одужання.

Цей досвід безпосередньо вплине на зусилля України, спрямовані на побудову ефективних механізмів допомоги жертвам і свідкам. Висновки, зроблені на шляху відновлення Боснії, допоможуть українським правоохоронцям створити ефективніші механізми захисту тих, хто найбільше постраждав від жахіть війни.

Завдяки цим ініціативам КМЄС продовжує допомагати українській поліції та прокуратурі у розробці практичних рішень проблем, з якими вони стикаються, гарантуючи, що потерпілі отримають допомогу та захист, яких вони потребують у ці складні часи.