Від Стокгольма до Києва: як шведський досвід допомагає Україні посилити рівень безпеки

Жовтень 03, 2024

Минулого тижня делегація українських правоохоронців відвідала Швецію, щоб ознайомитися з досвідом впровадження та використання передових технологій відеоспостереження та засобів цифрового зв’язку. За сприяння Консультативної місії Європейського Союзу (КМЄС) в Україні в навчальному візиті взяли участь вісім представників Міністерства внутрішніх справ, Національної поліції України, Служби безпеки України та Державного бюро розслідувань. Візит було організовано, щоб допомогати українським партнерам модернізувати систему безпеки відповідно до найкращих практик ЄС та посилити стійкість держави до зовнішніх загроз.

Сьогодні в Україні функціонує понад 60 000 камер відеоспостереження. З них 7 000 підключені до Інтеграційної платформи Національної поліції, а близько 3 000 оснащені системою розпізнавання облич та ідентифікації транспортних засобів, що дозволяє здійснювати комплексну аналітичну обробку даних. Відеоспостереження відіграє вирішальну роль у моніторингу та забезпеченні безпеки об’єктів критичної інфраструктури та громадських місць. І це особливо актуально в умовах війни, що триває, та підвищених ризиків для безпеки. Однак використання застарілого або незахищеного обладнання створює труднощі, що свідчить про потребу в удосконаленні технологій і більш ефективних рішеннях.

Тижнева програма у Стокгольмі складалася з насичених семінарів та практичних демонстрацій, що їх проводили представники Поліції Швеції, Служби державної безпеки Швеції та Шведської ради з питань цивільної оборони. Українські правоохоронці мали нагоду побачити, як їхні шведські колеги використовують найсучасніші технології для запобігання та розслідування злочинів.

Однією з головних тем візиту було застосування Швецією систем відеоспостереження. Українська делегація вивчила правові аспекти функціонування відео нагляду, а також технічні стандарти, які забезпечують безпеку та приватність громадян.

«Українській делегації було дуже корисно ознайомитися з передовими технологіями шведської поліції у сфері систем відеоспостереження, цифрового радіозв’язку та роботи національного командного центру, – зазначив керівник делегації, заступник Міністра внутрішніх справ України Юрій Дерев’яга. – Не менш цінною була інформація про стандарти та правила, які захищають права громадян при використанні поліцейських систем відеоспостереження. У свою чергу, ми поділилися власним досвідом роботи в умовах воєнного часу».

Навчальний візит також дозволив ознайомитися з підходом Швеції до управління внутрішніми загрозами та підтримання належного рівня оперативної безпеки. Роберт Хаслінгер, керівник Міжнародного кризового менеджменту шведської поліції зауважив: «Українські правоохоронці перебувають під величезним навантаженням у воєнний час. Багато офіцерів знаходяться на лінії фронту, і коли бойові дії припиняться, країна зіштовхнеться з серйозними викликами у відновленні нормальної поліцейської діяльності. Ми робимо все можливе, щоб поділитися своїм досвідом, допомогти розбудувати їхній потенціал та зміцнити партнерські відносини».

Делегація з України також отримала можливість побачити, як шведська влада використовує технології для моніторингу та реагування на надзвичайні ситуації в режимі реального часу. Зокрема, для учасників візиту було продемонстровано платформу камер Національної поліції Швеції та системи цифрового зв’язку. Ці інструменти, які активно використовуються для моніторингу громадських місць, запобігання злочинності та забезпечення громадської безпеки, можуть стати цінним досвідом і для України, яка прагне розвивати власний потенціал у цих сферах.

«Цей візит має важливе значення для українських правоохоронних органів, які прагнуть модернізувати свої інформаційні системи відповідно до найкращих практик ЄС, – підкреслив старший радник КМЄС з питань комунікацій та інформаційних систем Вигантас Іванаускас. «Можливість ознайомитися зі шведською системою відеоспостереження, передовими ІТ-рішеннями та системою радіозв’язку дозволить українським органам влади покращити свої можливості у сфері діджиталізації».

Результати цього візиту сприятимуть подальшому прогресу у створенні єдиної системи відеоспостереження в Україні. Адже країна продовжує зміцнювати свої безпекові та правоохоронні структури в умовах постійних викликів.

Візит до Швеції підкреслює роль КМЄС у розвитку співпраці між Україною та її європейськими партнерами, а також відданість Місії підтримці стійкості України та наближенню її до стандартів ЄС.