Швеція виділить 2,4 млн. євро на сприяння розслідуванню та притягненню до відповідальності винних у скоєнні воєнних злочинах в Україні

Жовтень 02, 2024

Зусилля України з притягнення до відповідальності за воєнні злочини, скоєні під час повномасштабного вторгнення Росії, суттєво посилились завдяки рішенню Швеції виділити 2,4 млн. євро на впровадження електронної системи управління справами SMEREKA. Фінансування, офіційно затверджене підписаною 2 жовтня 2024 року угодою між Консультативною місією Європейського Союзу (КМЄС) та Шведським агентством з надзвичайних ситуацій, має на меті трансформувати роботу українських правоохоронців та прокурорів зі складними міжнародними кримінальними справами.

«Швеція підтримує Україну в її боротьбі за справедливість та притягнення винних до відповідальності, – зазначив Марґін Аберґ, Надзвичайний і Повноважний Посол Швеції в Україні, під час офіційної церемонії підписання угоди. «Цей проєкт відображає нашу спільну віру в те, що передові технології можуть реально змінити ситуацію у здійсненні правосуддя та забезпеченні верховенства права».

Церемонія підписання ознаменувала старт спільної ініціативи КМЄС та уряду Швеції з модернізації цифрової інфраструктури правоохоронної та судової систем України. Проєкт передбачає модернізацію систем зберігання даних для Офісу Генерального прокурора та розробку двох нових модулів для системи електронного документообігу SMEREKA. Крім того, проєкт профінансує закупівлю необхідного обладнання та програмного забезпечення для Служби безпеки України (СБУ), Національної поліції України (НПУ) та Офісу Генпрокурора, включаючи його регіональний офіс в Одесі.

Однією з ключових особливостей SMEREKA є її здатність зберігати, аналізувати та надійно обмінюватися документами між правоохоронними органами та органами прокуратури. Це забезпечить безперебійний доступ до критично важливої інформації, що дозволить пришвидшити розслідування та скоротити час, який потерпілі витрачають в очікуванні звершення правосуддя. Таким чином, проєкт значно посилить спроможність України розслідувати та переслідувати воєнні злочини та інші міжнародні злочини.

Проєкт реалізовуватиметься поетапно, починаючи з 2024 року, з акцентом на модернізацію серверної інфраструктури Офісу Генпрокурора та забезпечення правоохоронних органів належним устаткуванням. У 2025 році фокус буде зміщений на розширення можливостей системи SMEREKA за рахунок додаткових програмних модулів та подальшого вдосконалення цифрової інфраструктури, що забезпечить підвищення ефективності та прозорості судових функцій в Україні.

«Ми всіляко підтримуємо вдосконалення систематизації проваджень та підвищення надійності даних, оскільки це посилює права потерпілих у судовому процесі, – сказав Голова КМЄС Рольф Холмбо. «Покращення управління справами мінімізує ризик затримок або процесуальних помилок, які можуть вплинути на результат справи. Ця ініціатива є яскравим прикладом того, як міжнародна співпраця може підтримати зусилля України з розбудови більш стійкої, прозорої та надійної системи правосуддя».

Держави-члени ЄС, за посередництва КМЄС, продовжують підтримувати Україну в її зусиллях щодо дотримання верховенства права та забезпечення правосуддя для жертв війни. Завдяки модернізації цифрової інфраструктури та покращенню управління резонансними кримінальними справами, проєкт сприятиме розбудові більш стійкої та сучасної системи прокуратури в Україні.

Впровадження системи SMEREKA, що фінансується урядом Швеції у розмірі 2,4 млн євро, є частиною ширшої ініціативи, спрямованої на зміцнення сектору правосуддя в Україні та притягнення винних до відповідальності, а потерпілим забезпечення правосуддя, на яке вони заслуговують.