Побудова справи у розслідуванні міжнародних злочинів: Семінар для військових експертів Офісу Генерального прокурора

Вересень 03, 2024

Ще один навчальний рік для мільйонів українських дітей розпочався не зі звичного звуку першого дзвоника, а з тривожного відлуння сирен повітряної тривоги – суворого нагадування про триваючу російську агресію. Для українських правоохоронців ця реальність означає, що кількість міжнародних злочинів, скоєних в Україні, постійно зростає. Кожен день приносить нові справи, і їхнє завдання полягає в тому, щоб забезпечити притягнення винних до відповідальності.

Консультативна місія Європейського Союзу (КМЄС) в Україні підтримує український народ від самого початку повномасштабного вторгнення Росії, пропонуючи своїм партнерам критично важливу підтримку в розслідуванні та переслідуванні за міжнародні, зокрема і воєнні, злочини. В останні дні літа КМЄС спільно з проєктом ЄС «Право-Justice» та Джорджтаунським університетом, в рамках роботи Консультативної групи з питань найтяжчих міжнародних злочинів (ACA) для України, провела дводенний семінар у Києві, спрямований на підвищення кваліфікації військових спеціалістів Міжвідомчої робочої групи при Офісі Генерального прокурора України щодо побудови справи під час розслідування міжнародних злочинів.

Цей семінар не був суто технічним. Йшлося про те, щоб забезпечити експертів інструментами, необхідними для невпинного здійснення правосуддя. Дискусії були зосереджені на тому, як правильно збирати і аналізувати хімічні речовини, такі як сльозогінний газ, як розуміти юридичну відповідальність командирів і начальників, а також на життєво важливій ролі військових аналітиків у кримінальних справах, особливо коли вони виступають в якості свідків-експертів у суді.

«Побудова сильної справи є необхідною умовою для притягнення до відповідальності винних у міжнародних злочинах. Досягнення правосуддя вимагає ретельної підготовки, починаючи з найпершого кроку зі збору доказів на місці і закінчуючи винесенням остаточного вироку. Такі семінари дають нашим українським партнерам інструменти для збору, аналізу та представлення доказів, які будуть прийнятні в суді», – говорить Марк Рорда, старший радник КМЄС з питань переслідування міжнародних злочинів.

Атмосфера була сповнена взаємної поваги та співпраці. Розуміючи, під яким величезним тиском перебувають експерти – понад два роки майже безперервної роботи, часто на місцях резонансних атак – організатори семінару подбали також і про можливість розрядки. У неформальній атмосфері підтримки ці фахівці мали можливість познайомитися, підзарядитися енергією та обмінятися думками щодо спільної місії.

Тепер ці експерти повертаються до своєї критично важливої роботи з новими силами та рішучістю і з беззаперечною підтримкою КМЄС та інших міжнародних партнерів.

*Фото надані Проєктом ЄС “Право-Justice”