Місія на Південь: Голова Місії зустрівся з партнерами в Одесі

Серпень 30, 2024

Цього тижня голова Консультативної місії Європейського Союзу (КМЄС) в Україні Рольф Холмбо відвідав Одесу, де зустрівся з місцевими органами влади сектору цивільної безпеки разом з регіональним представництвом Місії в Одесі. Метою візиту було подальше зміцнення співпраці та підтримки з боку КМЄС південних регіонів України.

Зустріч з давнім партнером – патрульною поліцією

Під час зустрічі з Русланом Рубаном, керівником управління патрульної поліції в Одеській області, Рольф Холмбо відзначив важливу роль патрульної поліції як у підтримці громадської безпеки та довіри, так і в наданні допомоги на звільнених територіях, незважаючи на величезні виклики, пов’язані з безперервною невиправданою та неспровокованою російською агресією проти України.

Пан Холмбо ознайомив присутніх з новим мандатом КМЄС, посиленим у червні рішенням Ради міністрів ЄС, який передбачає розширення діяльності Місії на півдні України, що охоплює Одеську, Миколаївську та Херсонську області. Під час дискусій було підкреслено важливість продовження та поглиблення партнерства між КМЄС та Патрульною поліцією, зокрема, через спільні навчальні програми та ініціативи з розбудови спроможностей, спрямовані на вдосконалення навичок офіцерів, зокрема, у сфері ефективної комунікації, врегулювання конфліктів та обізнаності щодо прав людини.

«КМЄС та Патрульна поліція мають міцні партнерські стосунки вже багато років, і ми повністю віддані продовженню нашої співпраці. Наша мета – забезпечити патрульних навичками та ресурсами, необхідними для того, щоб вони могли служити українському народу з упевненістю, довірою та честю, особливо у воєнний час», – зазначив Рольф Холмбо.

Підтримка транскордонної координації

Під час зустрічі з Юрієм Чердинцевим, керівником Одеської митниці, Рольф Холмбо відзначив важливу роль, яку відіграє Одеська митниця у забезпеченні безперешкодного руху товарів, що експортуються, необхідного для підтримки торгівлі та економіки України, особливо з огляду на серйозні виклики, пов’язані з логістикою у воєнний час.

Голова КМЄС наголосив на важливості продовження та поглиблення співпраці між КМЄС та Одеською митницею, зокрема, у сфері протидії транскордонним митним правопорушенням, розширення використання Нової комп’ютеризованої транзитної системи (NCTS) та покращення реалізації «Шляхів солідарності Україна-ЄС» через коридор Рені-Джурджулешти-Галац. Він також зазначив про плани місії підтримати створення Спільного морського координаційного центру, спрямованого на підвищення обізнаності про морську сферу та міжвідомчу координацію в регіоні.

«Завдяки подальшій співпраці та цілеспрямованій підтримці, Місія прагне розширити можливості наших партнерів у вирішенні проблем, з якими вони стикаються в ці складні часи. Ще одним важливим завданням на найближчі роки є якнайшвидше просування необхідних реформ у секторі цивільної безпеки України, щоб виконати вимоги для членства в ЄС», – підсумував голова КМЄС в Україні Рольф Холмбо.