Роль розвідувального циклу в прийнятті рішень на основі доказів у поліцейській діяльності

Серпень 22, 2024

Керована розвідкою поліційна діяльність, є наріжним каменем сучасної правоохоронної системи, котра надає перевагу проактивним і превентивним стратегіям, а не заходам реагування. Такий підхід гарантує, що поліція залишається «на крок попереду» злочинної діяльності. Аби така стратегія була ефективною, отриману інформацію полійцейські мають ретельно обирати, зіставляти, аналізувати та оперативно її розповсюджувати. Цей систематичний процес, також відомий як розвідувальний цикл, дозволяє правоохоронним органам реагувати належним чином і розподіляти ресурси відповідно до потреби.

Розвідувальний цикл лежить в основі поліційної діяльності, що керується розвідкою, і є критично важливим компонентом у прийнятті рішень на основі фактичних даних у багатьох сферах, у тому числі в правоохоронній діяльності.

З метою посилення можливостей українських колег у сфері розвідки Консультативна місія Європейського Союзу (КМЄС) організувала «Комплексний тренінг з розвідувальної діяльності» у Варшаві, Польща. Двотижневий тренінг, проведений тренером Оле Доннером з німецької компанії Strukturierte Analyse Deutschland, зібрав українських аналітиків з Національної поліції України, Бюро економічної безпеки України та освітніх установ, підпорядкованих Міністерству внутрішніх справ.

Тренінг був розроблений для надання учасникам необхідних навичок з аналізу розвідувальної інформації. Він передбачав поглиблене вивчення розвідувального циклу, практичне застосування 20 структурованих аналітичних методів та детальне ознайомлення з аналітичним функціоналом. Ця програма дозволила учасникам закласти міцний фундамент у застосуванні структурованих аналітичних методів на всіх етапах розвідувального циклу.

У ході тренінгу правоохоронці ознайомилися з основами швидкого та сповільненого мислення, що дозволило зрозуміти важливість цих когнітивних процесів у їхній роботі. Учасники курсу також розглянули принципи формулювання запитань в розвідці, визнавши важливість цього етапу як невід’ємного інструменту в аналітиці. Крім того, вони набули досвіду в методах аналізу, що дозволить їм проаналізувати і вдосконалити свою роботу. Під час тренінгу також розглядалися питання розробки сценаріїв та індикаторів на основі рефлексії і структурованого підходу.

Учасники відзначили більш глибоке розуміння аналітичних методів та покращення здатності їх застосовувати, особливо при генеруванні та дослідженні командою гіпотез і сценаріїв. Ефективне поєднання теорії та практики під час тренінгу дозволить учасникам застосувати здобуті навички безпосередньо у своїй професійній діяльності.

КМЄС продовжує надавати підтримку правоохоронним органам України, в тому числі у сфері керованої розвідкою поліційної діяльності на основі аналітики, зокрема, у прийнятті рішень, що спираються на доказову базу, шляхом ретельного аналізу.