Полійцейські Тернопільщини продовжують впроваджувати систему захисту прав людини

Липень 05, 2024

Ще один відділ поліції в Тернопільській області почав використовувати систему Custody Records.

Цього тижня Регіональне представництво Консультативної місії ЄС в Україні (КМЄС) у Львові та Національна поліція України (НПУ) запустили систему у поліцейському відділку Тернополя. Необхідне для цього ІТ-обладнання було забезпечено Місією. “Це вже п’ятий підрозділ в області, де діє цей проєкт, до кінця року ми плануємо його втілити ще у чотирьох наших територіальних відділеннях. Ми бачимо, що система ефективно працює”, – зазначив Сергій Зюбаненко, начальник Головного управління Нацполіції в Тернопільській області. «Висловлю вдячність нашим міжнародним партнерам за підтримку та надане обладнання для роботи автоматизованої системи», – додав він.

Автоматизована е-система обліку затриманих (Custody Records) розроблена з метою посилення захисту прав затриманих шляхом безперервного відеоспостереження з моменту їх затримання до моменту переведення до слідчого ізолятора або звільнення з-під варти. Ця система не тільки допомагає захистити права затриманих, але й захищає поліцейських від необґрунтованих звинувачень, підвищуючи довіру до поліції.

Попередньо КМЄС домовилася з НПУ щодо відновлення практичної допомоги у створенні системи обліку затриманих у відносно безпечних регіонах України. Ця підтримка має на меті продовжити попередні зусилля Місії у створенні системи обліку затриманих осіб по всій Україні. «Національна поліція України працює над новими проєктами та впроваджує нові ідеї для того, щоб ми наближалися до європейських стандартів, і щоб наша діяльність була максимально прозорою та зрозумілою», – підкреслив Руслан Горяченко, начальник Департаменту головної інспекції та дотримання прав людини Нацполіції України.

“Нас, як представників ЄС, неймовірно вражає боротьба, яку українці демонструють у цій війні і водночас докладають усіх зусиль для утвердження та захисту європейських цінностей, серед яких права людини є одними з основоположних”, – зазначила Голова Регіонального представництва КМЄС у Львові Ханнелоре Вальє.

Після запуску системи Custody Records у Тернополі, що планується у серпні цього року, ще два поліцейські підрозділи в західних областях України – Яворівський відділ поліції у Львівській області та Мукачівський районний відділ поліції в Закарпатській області – отримають від Місії необхідне обладнання для цієї системи.