Найтяжчі міжнародні злочини: вивчення механізмів притягнення до відповідальності

Липень 04, 2024

Минулого тижня Клаудіо Пала, старший радник з кримінального переслідування за міжнародні злочини/заступник головного координатора консультативної групи з боротьби з жорстокими злочинами (АСА), відвідав Львів, де зустрівся з ключовими партнерами в регіоні, зокрема, зі слідчими Національної поліції, офісом омбудсмена, представниками Центру безоплатної правової допомоги, Ради адвокатів, організацій громадянського суспільства, а також обласними прокурорами з західних регіонів України.

Під час зустрічей Клаудіо Пала детально розповів про місію АСА, що полягає у підтримці правосуддя та притягнення до відповідальності за жорстокі злочини, скоєні під час повномасштабного вторгнення Росії. Роль цієї групи полягає у наданні консультативної підтримки та розбудові практичної спроможності Офісу Генерального прокурора та інших правоохоронних органів України, забезпечуючи дотримання принципів справедливого судочинства під час розслідувань та судових переслідувань.

Клаудіо Пала також висловив зацікавленість у подальшій співпраці з учасниками зустрічі з метою посилення цих зусиль, підкресливши важливість об’єднаного підходу щодо встановлення справедливості та притягнення до відповідальності винних у жорстоких злочинах, скоєних в Україні.

“Ми готові підтримувати Україну в ці складні часи, пропонуючи наш досвід і ресурси для зміцнення механізмів правосуддя в країні”, – зазначив Клаудіо Пала. “Наша співпраця з регіональними органами влади та громадянським суспільством має вирішальне значення для забезпечення ретельного розслідування злочинів, пов’язаних зі звірствами, та притягнення винних до відповідальності, зберігаючи при цьому цілісність процесу правосуддя”.

Довідково: Консультативна група з розслідування воєнних злочинів в Україні – це багатостороння ініціатива, створена Сполученими Штатами, Європейським Союзом та Великою Британією для надання стратегічних консультацій та оперативної допомоги Офісу Генерального прокурора (ОГП) України у розслідуванні та судовому переслідуванні воєнних злочинів, скоєних на території України. Розповавши діяльність у травні 2022 року, група має на меті впорядкувати міжнародні зусилля, спрямовані на заохочення швидкого розгортання фінансових ресурсів та кваліфікованого персоналу для потреб ОГП як юридично сформованого органу в Україні, відповідального за переслідування міжнародних злочинів на власній території.