Від Віченци до України: Формування навичок взаємодії поліції з громадою

Липень 03, 2024

Одним із пріоритетів КМЄС є відновлення верховенства права та надання допомоги правоохоронним органам на де-окупованих та прилеглих територіях.

У пост-конфліктних умовах, особливо на де-окупованих територіях, вкрай необхідно створити ефективні, дієві, репрезентативні, та підзвітні поліцейські підрозділи, які оперативно реагують, служать населенню та захищають його інтереси. Поліція повинна запобігати та розкривати злочини, захищати життя та власність, підтримувати громадський порядок та безпеку, дотримуючись принципів верховенства права та міжнародних стандартів у сфері прав людини.

У тісній співпраці з міжнародними партнерами, зокрема Центром передового досвіду підрозділів поліції стабільності (CoESPU), КМЄС організувала навчальний курс “Поліцейська діяльність, орієнтована на громаду” для українських поліцейських, який проходив з 19 по 25 червня на базі CoESPU у Віченці, Італія.

Поліція, орієнтована на громаду – це стратегія заохочення громадськості до співпраці з поліцією у запобіганні та боротьбі зі злочинністю, а також в інших аспектах безпеки та порядку, виходячи з потреб громади. Учасники тренінгу були зосереджені на тому, що поліція, орієнтована на громаду, базується на чотирьох основних елементах, таких як консультації з громадою, реагування на потреби громади, мобілізація громади та вирішення проблем, що виникають на постійній основі.

Українські поліцейські високо оцінили участь у курсі та отримані знання, які допоможуть зміцнити довіру з боку громадськості. Члени місії та керівниця групи українських полійцейських Анна Чанцева зустрілися з бригадним генералом Джузеппе Де Магістріс, директором CoESPU, та обговорили організацію навчання для нових груп українських правоохоронців. 

“Ми вдячні нашим партнерам з CoESPU за їхній багатий досвід, який допоможе Україні у постконфліктному відновленні та приведенні поліції у відповідність до міжнародних стандартів, – сказав Андрес ЛОПЕС, радник КМЄС з питань правоохоронної діяльності. – Надаючи українським поліцейським навички та знання, необхідні для роботи поліції, орієнтованої на громаду, ми зміцнюємо їхній потенціал та допомагаємо їм у зміцненні довіри між правоохоронцями та громадами, яким вони служать. Цей тренінг є важливим кроком на шляху до забезпечення безпеки та верховенства права на деокупованих територіях”.