“Якщо програємо ми – програє демократія”: Україна залучає міжнародну правову спільноту до розслідування воєнних злочинів

Червень 26, 2024

Українська влада використовує всі можливості, щоб достукатися до міжнародної спільноти та посилити підтримку з боку міжнародних партнерів у боротьбі з російською агресією. Для цього застосовуються різні інструменти, зв’язки та форуми будь-якого рівня. Однією з найважливіших сфер, де Україна шукає підтримки, є правова спільнота, щоб протистояти численним міжнародним злочинам, що були скоєні під час повномасштабного вторгнення. Консультативна місія ЄС (КМЄС) в Україні підтримує своїх партнерів, зокрема Офіс Генерального прокурора України (ГПУ), різними способами, щоб винні у цих злочинах зрештою постали перед правосуддям і понесли відповідальність за звірства та руйнування, яких зазнали українці внаслідок цієї невиправданої війни.

Минулого місяця КМЄС спільно з урядом Великої Британії, Міжнародною організацією з верховенства права в Ірландії (IRLI) та організаційним комітетом Всесвітньої конференції юристів забезпечили участь Юрія Бєлоусова, керівника Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Офісу Генпрокурора, у Всесвітній конференції юристів. Там він виступив перед аудиторією провідних юристів та політичних діячів, як основний доповідач на тему “Верховенство права під прицілом: існування під час конфлікту”. Конференція у Белфасті надала Офісу ГПУ та КМЄС чудову можливість поспілкуватися з представниками правової та судової системи щодо питань міжнародних злочинів на території Україні.

Крім того, в ці ж дні КМЄС, Уряд Великої Британії та IRLI організували навчальний візит для українських прокурорів до Лондона та Дубліна, де вони зустрілися з іноземними колегами. Метою візиту був обмін досвідом, інформування міжнародних експертів щодо ситуації в Україні, а також обговорення проблемних питань, що турбують партнерів, котрі готові підтримати Україну в її боротьбі за свободу та суверенітет. У Лондоні делегація Офісу Генпрокурора провела зустрічі з представниками британської та ірландської влади, зокрема, Міністерства закордонних справ та розвитку, Міністерства внутрішніх справ, столичної поліції та Асоціації адвокатів Англії та Уельсу. У Дубліні вони зустрілися з представниками Національної поліції Ірландії та Офісу Директора державного обвинувачення.

Щоб дізнатися більше про результати конференції та навчального візиту, а також про перспективи майбутньої співпраці між Офісом Генерального прокурора України та КМЄС, ми поспілкувалися з Юрієм Бєлоусовим, керівником Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Офісу Генпрокурора, та Ангусом Келлі, керівником відділу з правових питань щодо міжнародних злочинів КМЄС.

Український голос на Всесвітній конференції юристів 2024

КМЄС: Пане Юрію, яким був Ваш головний меседж до правової спільноти на Всесвітній конференції юристів 2024? Чи вважаєте Ви, що його почули ваші іноземні колеги?

Юрій Бєлоусов (ЮБ): Я дійсно вважаю, що участь у такій платформі, як Всесвітня конференція юристів, є надзвичайно важливою для України, оскільки ми можемо напряму звернутися до наших партнерів з питаннями, які нас турбують, та отримати їхній зворотній зв’язок. Моїм головним меседжем було пояснити нашим колегам, що Україна зараз бореться не лише за себе, а й за цінності всього демократичного світу. Саме тому підтримка України є такою важливою – якщо ми програємо, то програє демократія. Я вірю, що мене почули.

КМЄС: Пане Келлі, на Вашу думку, чи важлива присутність українських прокурорів на міжнародних юридичних конференціях, і як КМЄС підтримує їхню участь?

Ангус Келлі (АК): Війна в Україні, як і скоєння міжнародних злочинів на її території, на жаль,  продовжуються швидкими темпами. Усі сторони цінують і потребують допомоги наших українських колег у комунікації, взаємодії та обміні досвідом і ноу-хау з іншими представниками кримінального правосуддя з усього світу. Крім того, такі конференції дають змогу наши українським партнерам підвищувати рівень загальної поінформованості про реальну ситуацію в Україні та про постійну потребу в підтримці їхньої роботи. Організаційний комітет Всесвітньої конференції юристів звернувся до КМЄС із проханням посприяти участі української делегації у заході, однією із тем якого була “Верховенство права під прицілом: існування під час конфлікту”. У співпраці з Комітетом, британською та ірландською владою КМЄС розробила програму зустрічей з представниками системи кримінального правосуддя в Лондоні, Дубліні та Белфасті напередодні та після конференції, щоб максимально допомогти Україні.

Навчальні візити: Чи важливі вони?

КМЄС: Ваші колеги-прокурори одночасно перебували з навчальним візитом у Лондоні та Дубліні за сприяння КМЄС. Які основні результати цього візиту?

ЮБ: Основними результатами навчального візиту до Лондона та Дубліна, організованого за сприяння КМЄС, стало поглиблення розуміння та обмін знаннями щодо розслідування та судового переслідування міжнародних злочинів. Такі візити відіграють важливу роль у посиленні потенціалу українських прокурорів та налагодженні співпраці з міжнародними колегами.

КМЄС: Чому такі візити є необхідними для українських прокурорів?

ЮБ: Це потрібно для того, щоб українські прокурори могли ознайомитися з кращими міжнародними практиками, пройти спеціалізоване навчання та налагодити зв’язки зі своїми колегами з інших країн. Цей досвід є безцінним для професійного розвитку та підвищення ефективності судової системи України, особливо в контексті розслідування міжнародних злочинів.

КМЄС: Пане Келлі, чи можете Ви детальніше розповісти про основні результати нещодавнього навчального візиту до Лондона та Дубліна для українських прокурорів, організованого за сприяння КМЄС?

АК: Зустрічі в Лондоні та Дубліні з представниками британської та ірландської влади були не лише добре сприйняті всіма учасниками, але й сприяли подальшому розвитку відносин між Офісом Генерального прокурора та слідчими і прокурорськими органами Ірландії та Сполученого Королівства (Великобританії). Така співпраця є особливо важливою для всіх сторін, зважаючи на тверду прихильність ЄС та Великої Британії до Консультативної групи з питань воєнних злочинів, виконавцем якої є КМЄС. Навчальна поїздка, присвячена ключовим напрямкам допомоги у розслідуванні та переслідуванні міжнародних злочинів, виявилась доволі плідною. Наразі вже розроблено плани щодо застосування здобутих знань, а також заплановано подальше поглиблення співпраці між усіма сторонами у цій сфері задля якомога ефективнішої допомоги Україні.

КМЄС: Яким чином такі візити впливають на професійний розвиток українських прокурорів, зокрема, у розслідуванні та переслідуванні міжнародних злочинів, скоєних в Україні?

АК: Міжнародні навчальні візити та тренінги дозволяють українським прокурорам взаємодіяти з колегами з інших юрисдикцій, обговорювати кращі практики та вирішувати спільні проблеми. Крім того, такі заходи також дозволяють Україні отримати підтримку від міжнародних партнерів у вирішенні системних питань, з якими вони стикаються під час розслідування та судового переслідування справ про міжнародні злочини в Україні.

КМЄС: Чи планує КМЄС у рамках свого нового мандату й надалі сприяти організації навчальних візитів із питань міжнародних злочинів?

АК: КМЄС незмінно підтримує регулярний діалог із нашими українськими колегами про те, яким чином ми можемо їм найкраще допомогти. Сюди, безумовно, відносяться тренінги, посилення потенціалу, допомога з обладнанням та навчальні поїздки, щоб підтримка України в її поточній роботі над притягненням до відповідальності була якомога якіснішою.

Співпраця між КМЄС та Офісом Генпрокурора розвивається

КМЄС: Пане Бєлоусов, Місія отримала новий мандат, одним з чотирьох пріоритетів якого є підтримка зусиль України із розслідування міжнародних злочинами. Наскільки успішною є наша співпраця з Офісом Генерального прокурора? Які подальші плани та шляхи її посилення?

ЮБ: Співпраця між КМЄС та Офісом Генпрокурора розвивається, причому новий мандат Місії наголошує на підтримці України у розслідуванні міжнародних злочинів. Плани щодо посилення цієї співпраці передбачають продовження спільної роботи, обміну досвідом та спільних зусиль у просуванні розслідування та судового переслідування міжнародних злочинів. Зокрема, було б надзвичайно важливо і надалі посилювати нашу співпрацю щодо надання українським прокурорам та слідчим доступу до наявних даних від ІТ-компаній, а також надавати подальшу підтримку регіональним групам з розслідування воєнних злочинів, як експертну, так і технічну.