Відмінні результати пілотного проєкту з використання бодікамер митниками

Травень 30, 2024

Пілотний проєкт із впровадження бодікамер у роботі українських митників, що його підтримує Консультативна місія ЄС (КМЄС) в Україні, вже демонструє обнадійливі результати.

Про перші практичні підсумки цього проєкту говорили під час учорашньої зустрічі між представниками КМЄС та Державної митної служби України.

Застосування індивідуальних портативних відеокамер (бодікамер) митниками виявилося надзвичайно ефективним. Зокрема, це дозволило помітно скоротити час на митне оформлення та оптимізувати цей процес загалом. Крім того, бодікамери покращили дисципліну та підвищили впевненість персоналу в правильному вирішенні ситуацій, у яких можуть виникнути конфліктні питання.

Проєкт також збільшив кількість звітів про порушення митних правил, що свідчить про підвищену пильність та відповідальність. Крім того, завдяки бодікамерам зафіксовано  спроби хабарництва, що підкреслює роль проєкту запобіганні корупційним діям. Як наслідок, це призвело до збільшення митних надходжень до державного бюджету України.

«КМЄС високо оцінює позитивні результати, зокрема у запобіганні корупції, виявленні митних порушень та захисті прав як громадян, так і митників», – зауважив Голова КМЄС в Україні Рольф Холмбо.

У Державній митній службі висловили намір і надалі розширювати використання боді-камер на пунктах пропуску за підтримки Місії.