Боротьба з організованою злочинністю та незаконною вирубкою лісу: пошук рішень під час cемінару для правоохоронних органів та громадських організацій

Травень 28, 2024

23-24 травня Консультативна місія ЄС (КМЄС) в Україні організувала у Трускавці семінар, на якому зібрались правоохоронці та представники громадянського суспільства із Закарпатської, Івано-Франківської, Волинської та Львівської областей, щоб зосередитися на ефективних стратегіях боротьби з організованою злочинністю та корупцією. Захід, насамперед, стосувався кримінальної діяльності в лісовому секторі, підкреслюючи ключову роль правоохоронних органів, громадських організацій та медіа у викритті корупції в державних установах, виявленні маніпуляцій на аукціонах деревини та усуненні прогалин у відстеженні походження деревини.

Організована злочинність і корупція створюють численні виклики, і розслідування незаконних вирубок не є винятком. У цьому задіяно повальну корупцію, фрагментовані структури управління лісами, розмиті межі юрисдикції правоохоронних органів та добре організовані злочинні мережі. «Зближення незаконних лісозаготівель з іншими видами діяльності організованої злочинності, такими як відмивання грошей, незаконний обіг та контрабанда, ще більше ускладнює ситуацію у сфері правозастосування та робить необхідним ухвалення багатогранного підходу», – каже Барт Шефферс, радник КМЄС з питань належного врядування Регіонального представництва Місії у Львові.

У цьому контексті дводенний семінар мав на меті обговорити найдієвіші механізми протидії незаконним вирубкам за таких складних обставин. Зокрема, йшлося про  вдосконалення процесів виявлення та притягнення до відповідальності за незаконні лісозаготівлі, а також забезпечення правоохоронних органів, громадських організацій та представників медіа ресурсами та знаннями для ведення таких складних розслідувань.

Крім того, учасники заходу працювали в групах та обговорювали, чи усуне впровадження єдиної електронної системи обліку деревини деякі існуючі лазівки. Тут учасники познайомилися з кращими практиками ЄС, зокрема розглянули румунську систему Sumal. Також під час семінару було представлено розгляд цих злочинів з кримінальної точки зору (а не як адміністративних правопорушень) був представлений, підкреслюючи необхідність більш прихованих розслідувань та кращої міжвідомчої координації.

Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності Максим Павлюк поінформував учасників про законопроєкти щодо внесення змін до Кримінального кодексу України стосовно боротьби з незаконним обігом деревин, і привітав пропозиції від аудиторії. Це надало учасникам можливість зрозуміти та зробити власний внесок у поточні законодавчі зусилля, спрямовані на припинення незаконних вирубок.

Учасники семінару залишилися задоволені обміном думками, зазначивши, що обговорення були дійсно інформативними, а атмосфера — сприятливою для співпраці. «Мені сподобалася така плідна взаємодія між правоохоронними органами, прокурорами, медіа та громадськими організаціями. Це була чудова можливість обмінятися досвідом і навчитися один у одного», – сказав один із них.

Цей семінар є черговим свідченням незмінної відданості КМЄС підтримувати українських партнерів у боротьбі з організованою злочинністю та корупцією.